Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Complexul carstic Cetatile Ponorului

pestera_cetatile_ponorului01 pestera_cetatile_ponorului02 pestera_cetatile_ponorului03 pestera_cetatile_ponorului04 pestera_cetatile_ponorului05 pestera_cetatile_ponorului06

Complexul carstic Cetatile Ponorului

Cetatile Ponorului sunt fara doar si poate cea mai grandioasa formatiune carstica din Romania, cunoscuta in acelasi timp in toata lumea. Pentru inceput va trebui sa mentionam ca turistii care vor ajunge in zona vor fi uimiti de minunata munca a naturii care, intrecand toate asteptarile a creat in apropiere o imensa cetate de piatra.

Cetatile Ponorului constau in 3 cercuri mari de stanci asezate intr-o depresiune de 300 m adancime si mai mult de 1 km in diametru la nivelul cel mai de sus. Cununa de munti ce inconjoara si inchid depresiunea este taiata doar intr-un singur loc de Valea Cetatilor.
Cetatile Ponorului au fost declarate rezervatie naturala inca din 1952, obtinand apoi statutul de monument al naturii si trecand in custodia Academiei Romane.

Pestera Cetatile Ponorului

Numele de „Cetati ale Ponorului” vine în primul rând de la ceea ce s-ar putea considera ca fiind sectorul de suprafata al acestui grandios fenomen carstic. Este vorba de un ansamblu de trei mari circuri calcaroase, dintre care cel central reprezinta închiderea în fund de sac a Vaii Cetatilor.

Albia acesteia, tranformata într-un haos de blocuri enorme de piatra, ia sfârsit la picioarele unui perete de peste 100m înaltime, în care se decupeaza poate cea mai extraordinara intrare din carstul românesc: Portalul Cetatilor Ponorului.
Imediat dupa portal, în dreapta, o panta abrupta urca pâna în fundul celui de al doilea circ, ai carui pereti perfect circulari strajuiesc o incinta complet închisa, cu un diametru la gura de aproximativ 70m.

Coroanele întunecate ale brazilor împrejmuiesc deasupra capului o portiune circulara de cer. În latura din stânga, o spartura raspunde în bolta galeriei care prelungeste sub pamânt albia Vaii Cetatilor.
Scurgerea acesteia se îngemaneaza sub portal cu un puternic izbuc care tâsneste din peretele stâng si care aduce pentru o farâma de timp la lumina apele înghitite de întuneric prin ponorul de la Caput.

Cel de al treilea circ, de altfel si cel mai mare, este despartit de depresiunea centrala ce închide Valea Cetatilor printr-o înseuare strabatuta de marcajul turistic.
De forma vag triunghiulara, cu latura masurând pâna la 300m, ultima veriga a triadei de circuri calcaroase are peste 200m pe verticala.

O singura cale de continuare a potecii, un fel de scoc de grohotis se afla pe fata opusa înseuarii si permite vizitatorilor sa razbata în urcus pieptis si foarte obositor pâna deasupra Cetatilor (la Balcoane).
În latura din dreapta a celui de-al treilea circ, la picioarele peretelui vestic, se deschide o a doua gura de pestera, neînsemnata în comparatie cu imensitatea marelui portal dar de dimensiuni totusi apreciabile.

De aici începe o galerie lunga de 110m, care coboara în panta accentuata spre cursul de apa si care constituie calea cea mai usoara de patrundere în sectorul subteran al Cetatilor Ponorului.

Acest sector începe de fapt din dreptul portalului si este format dintr-o galerie vasta, lata de pâna la 10m si cu bolta înaltata pâna la 20m sau chiar 70m.