Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Comuna Horea, Casa memoriala a lui Horea

casa_horea monument_fericet pictura_horea
Asezarea se intinde de-a lungul vailor Arazii si Albacului, chiar la confluenta acestora. Locuitorii se ocupa in special cu mineritul, exploatarea lemnului si cresterea vitelor. Materialele moderne de constructie au prins radacini adanci pe aceste locuri, traditia lemnului pierzandu-se insa treptat.

Biseria „Sf. Arhangheli” a fost ridicata de mesteri din Trascau, din zidarie de caramida si piatra de rau, in anii 1847-1848. Acest edificiu inlocuia biserica veche, de lemn, de la care s-a pastrat clopotul datat – cu cifre chirilice – 1776.

In centrul asezarii se afla bustul lui Horea, realizat in piatra de sculptorul Ion Vasiu.

In satul Fericet se afla casa in care s-a nascut Nicola Ursu (Horea) in anul 1730. Casa fiind daramata, pe locul ei a fost ridicata o troita. Scolii generale din centrul comunei i s-a acordat numele „Horea”.

Horea a fost de patru ori la Viena pentru a cere imparatului drepturi sociale si libertate nationala pentru poporul roman, eliberarea motilor din iobagie.

Anual la Horea, in luna august, se organizeaza serbarea folclorica „Ziua Lemnarului”, unde mesterii lemnari isi etaleaza calitatile.